Рапс және зығыр майларының тотығуына әсер ететін сапалық көрсеткіштер


Қаралымдар: 85 / PDF жүктеулері: 75

Авторлар

  • К.А. Байгенжинов «Қазақ қайта өңдеу және тамақ өнеркәсібі ғылыми-зерттеу институты» ЖШС
  • Б.У. Байхожаева Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университеті
  • А.Г. Жүсіпов «Қазақ қайта өңдеу жəне тамақ өнеркəсібі ғылыми-зерттеу институты» ЖШС
  • Ж.М. Қамбарова «Қазақ қайта өңдеу жəне тамақ өнеркəсібі ғылыми-зерттеу институты» ЖШС
  • Ж.А. Есімова «Қазақ қайта өңдеу жəне тамақ өнеркəсібі ғылыми-зерттеу институты» ЖШС

DOI:

https://doi.org/10.32523/2616-7263-2022-139-2-20-39

Кілт сөздер:

рапс майы, зығыр майы, сапасы, қауіпсіздігі, қадағалануы, тұтынушы

Аңдатпа

Жоғары сапалы және қауіпсіз өсімдік майларын өндіру маңызды ұлттық экономикалық міндет болып табылады.
Мақалада рапс және зығыр майларының сапасы мен қауіпсіздігін арттырудың қолданбалы аспектілеріне талдау жасалды. Рапс және зығыр майларының сапасы мен қауіпсіздігіне әсер ететін факторлар талданады. Нұр-сұлтан қаласында рапс және зығыр майларының тұтынушылық артықшылықтарына зерттеулер жүргізілді. Талдау нәтижелері тұтынушы Өсімдік майларының сапасы мен қауіпсіздігін қалайтындығын көрсетті.
Майлы шикізаттың құрамы мен технологиялық қасиеттеріне көптеген факторлар әсер ететіндіктен, өндірістік процесті реттеу және Өсімдік майларының сапасы мен қауіпсіздігін жақсарту үшін майлы шикізаттың сапасы оның негізінде өндірілген дайын өнімнің сипаттамаларына қаншалықты әсер ететіндігі туралы ақпарат болуы керек.
Майлы шикізаттың параметрлерін іріктеуге жеке тәсілді қолдана отырып, Өсімдік майларының әрбір өндірістік циклі үшін нәтижелер мен процестердің қадағалануын қамтамасыз етуге, сондай-ақ нормативтік құжаттаманың және КО ТР 024/2011 талаптарына сәйкес өндірістік бақылау бағдарламасын тиімді орындауға болады.
Мақалада өсімдік майларына арналған қолданыстағы нормативтік-техникалық құжаттаманы жетілдіру бойынша қадамдар жасалды. Өсімдік майларын қадағалау жүйесіне негізделген тәсілді қолдану ұсынылды. Осы ұстанымдардан рапс және зығыр майларының тотығуына әсер ететін сапа көрсеткіштерін өлшеудің кейбір негізгі ерекшеліктері мен аспектілері қарастырылады, "өсімдік майларын өндіру тізбегіндегі бақылау" ұлттық стандартын құру негізделген. Өсімдік майларын өңдеу, сақтау, тасымалдау және сату процестері арасындағы байланысты зерттеуге және анықтауға мүмкіндік беретін жүйелі тәсілге байланысты.

Жүктеулер

Жарияланды

2022-06-30

Дәйексөзді қалай келтіруге болады

Байгенжинов K., Байхожаева B., Жүсіпов A., Қамбарова Z., & Есімова Z. (2022). Рапс және зығыр майларының тотығуына әсер ететін сапалық көрсеткіштер. Л.Н. ГУМИЛЕВ АТЫНДАҒЫ ЕУРАЗИЯ ҰЛТТЫҚ УНИВЕРСИТЕТІНІҢ ХАБАРШЫСЫ. ТЕХНИКАЛЫҚ ҒЫЛЫМДАР ЖӘНЕ ТЕХНОЛОГИЯЛАР СЕРИЯСЫ, 139(2), 20–39. https://doi.org/10.32523/2616-7263-2022-139-2-20-39

Журналдың саны

Бөлім

Мақала